POLSKA – CENTRUM PRODUKCJI ŻYWNOŚCI W EUROPIE
Forum Inteligentnego Rozwoju w Jasionce k/Rzeszowa

W dniu 21 października odbyło się Jasionce/k Rzeszowa „Forum Inteligentnego Rozwoju”. Celem forum, w którym wzięło udział ponad 500 uczestników była budowa synergii nauki i biznesu, a także prezentacja i promocja dokonań polskich jednostek naukowych i przedsiębiorstw. Podczas Forum odbyła się debata nad rolą instytutów badawczych, uczelni i samorządów w kształtowaniu inteligentnego rozwoju oraz nad podniesieniem konkurencyjności polskiej gospodarki.

W 12 sesjach poświęconym najważniejszym wyzwaniom stojącym przed polską gospodarką uczestniczyło 90 prelegentów. Dużym zainteresowaniem cieszyła się sesja pt. Polska – centrum produkcji żywności w Europie, zorganizowana przez Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach. Była ona poświęcona najważniejszym problemom sektora rolno-spożywczego w Polsce. W sesji wzięli udział dyrektorzy instytutów badawczych: prof. Małgorzata Korbin (InHort Skierniewice), prof. Andrzej Kowalski (IERiGŻ – PIB w Warszawie), prof. Stanisław Krasowicz (IUNG-PIB w Puławach) oraz prof. Ryszard Hołownicki (InHort – Skierniewice), Kazimierz Kujawa (MASPEX – Wadowice), Albin Pera (Spomasz – Pleszew). Prelegenci rozważali możliwości i perspektywy rozwoju sektora rolno-spożywczego w Polsce, w tym najważniejsze problemy dotyczące opłacalności produkcji rolniczej, bezpieczeństwa żywności oraz racjonalnego gospodarowania naturalnymi w produkcji rolniczej. Przedstawiono także wybrane innowacje dla produkcji rolniczej i przetwórstwa spożywczego (patrz: program Sesji).  

 

Program Sesji „Polska – Centrum produkcji żywności w Europie”

 

Prof. dr hab. Ryszard Hołownicki

Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, Rada Główna Instytutów Badawczych

Czy Polska może stać się centrum produkcji żywności w Europie ?

 

Prof. dr hab. Andrzej Kowalski

Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie

Czynniki warunkujące opłacalną produkcję rolniczą

 

Prof. dr hab. Małgorzata Korbin

Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach

Jakość i bezpieczeństwo żywności

 

Prof. dr hab. Stanisław Krasowicz

Z-ca Dyrektora ds. naukowych Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach

Racjonalne gospodarowanie zasobami naturalnymi w produkcji rolniczej

 

Kazimierz Kujawa

Przewodniczący Rady Nadzorczej Grupy MASPEX w Wadowicach

Innowacyjne technologie w przetwórstwie rolno-spożywczym

 

Albin Pera

Dyrektor techniczny Fabryka Maszyn Spożywczych SPOMASZ Pleszew S.A.

Wielofunkcyjne urządzenia do sterylizacji urządzeń spożywczych

 

POWIĄZANE TAGI:

INSTYTUT OGRODNICTWA – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY

Siedziba Dyrekcji
ul. Konstytucji 3 Maja 1/3
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 22 11 do 13 - Centrala
Fax: 46 833 31 86
e-mail: io@inhort.pl


ul. Pomologiczna 18
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 20 21 - Centrala, 46 833 42 23 - Centrala
Fax: 46 833 32 28

ZAKŁAD PSZCZELNICTWA
W PUŁAWACH

ul. Kazimierska 2A
24-100 Puławy
Tel.: 81 886 42 08, 81 886 21 64
Fax: 81 886 42 09
e-mail:zaklad.pszczelnictwa@inhort.pl

MAPA DOJAZDU

© Copyright 2011 Instytut Ogrodnictwa, wszystkie prawa zastrzeżone / Kontakt: < Redaktor > < Webmaster >